Etkinlik yaratmak, ardışık yıllarda etkinliği yürütmek, yüksek iş dünyası-resmi erk katılımını giderek artırmak, ülkemiz yararına yaygın bilinç ve farkındalık sağlamak ve sektöre değer katacak çıktılara ulaşmak hiç ama hiç kolay değildir. Yıllar boyu süren çalışmalar, hazırlıklar her yeni yılda başarı için yenilenme, gelişme, tekrardan kaçınmayı ve ilerlemeyi gerektirir. Bunun için takım çalışması şarttır. Takım çalışmasının imece ruhuna sahip olması, bu imecenin de yönetilmesi, kolaylaştırılması ve sahiplenilmesi mühimdir. Şair Ali Rıza Cebeci'nin dizelerinde olduğu gibi:
İnsanlar el ele verince
İşler bir anda bitince
Duygular dile gelince
Ne güzel duygudur imece.
10. Türkiye'de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi-10. TÜRKTAY (16-17 Ekim 2019, Ankara) etkinliğimizin imecesi yıl boyu sürdü. Yürütme Kurulu olarak "Yeşil Ekonomi Yolunda Sıfır Atık" ana temamız için çalıştık. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız olmak üzere ilgili bakanlıklarımızın kıymetli yöneticileriyle iletişimde olarak fikir yaptık, planladık ve programımızı hazırladık. Çalışmamızda "Atık Yönetimi İyi Orkestrasyon Gerektirir" diyen Grup E Yönetim Kurulu Başkanı Türkay Özgür'ün güleryüzü ve yöneticiliği hızımıza hız kattı. Yaşam bazen kişiye, tam zamanında mükemmel hediyeler verir. Bana da 10. TÜRKTAY Yürütme Kurulu münasip görüşü ile başkanlık kısmet oldu. Ne mutlu. Dilerim 10. TÜRKTAY'ı yüz akı ile başarabiliriz. Mevlam utandırmasın.
"Atık Ulusal Servettir" söylemimi yazıp, konuşalı tam 12 yıl oldu. Yıllar çabuk geçiyor. Ne mutlu bugünümüze de. Yenilenen Çevre Kanunu, Sıfır Atık Yönetmeliği ile Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik ve Türkiye Sıfır Atık Vakfı Kurulması Kanunu kabulü ardından atık endüstrimize denetim ve güç gelecek. 2019 söylemim "Atığın Yolculuğu Sorgulanmalı". Atık çıkış noktasından sonra öncelikleme sırasına göre yeniden kullanılmalı; geri dönüştürülmeli; enerji geri kazanılmalı; bertaraf edilmeli. Bu süreç şeffaf, takip edilebilir olmalı. Atık mavi ve yeşil vatanımızın suyuna, toprağına, havasına ve tükettiği ürünlere karışmamalı. Güzelim ülkemizi tertemiz korurken, atık kıymetli bir hammadde olarak teknik yetkin-yeterli tesislerde, teknik yetkin-yeterli çalışanlarca işlenmeli ve katma değer kazanmalıdır. Atık iş dünyamızda kişi ahlakı ve iş etiği vazgeçilemezliği yerleşmelidir.
Çünkü bizler Şair Cahit Sıtkı Tarancı gibi bir vatan istiyoruz:
Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.
Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu
İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı