Cumhuriyetimizin 100.Yılında her anında ATAMIZIN olduğu, onun ve silah arkadaşlarının da anıldığı, Rekorlar ile dolu bir TÜRKTAY'ı daha geride bıraktık.Cumhuriyetimizin 100. Yılında Atıktan Hammadde ve Enerji Üretiminin Finansmanı, İklime Etkileri” teması ile özellikle de Cumhuriyetimizin 100.yılında TÜRKTAY Yürütme Kurulu Başkanlığı onuruna layık görülmüş olmak benim için paha biçilemeyecek bir mutluluk ve gurur oldu.
Bu yıl, Cumhuriyetimizin 100. Yılında gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde oturumlarımıza 19 Mayıs 1919 Atamızın Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkışından 29 Ekim 1923 Cumhuriyetimizin ilanına kadar olan önemli günlerimizin isimlerini vererek milli mücadele kahramanlarını selamladık.
Atık sektörünün tüm paydaşlarının buluştuğu 13.Türktay da son panele kadar da büyük bir dikkat ve ilgi ile izleyen 8 bakanlıktan 120 nin üzerinde temsilcinin olduğu ve 500 ün üzerinde katılımcı vardı. Atık yönetiminde bilinç ve kültürel devrim yapmak zorundayız, bu değişimi yaparken Çevre, Eğitim, Sanayi, Ticaret, Sağlık, Savunma sanayimiz ve ilgili Bakanlıklarımız ve gerekli finansman için Hazine ve Maliye Bakanlığı, yani tüm paydaşlar etkileşim içinde olmak zorundadır.
Dünyada yaşanan hızlı değişim, Türkiye’de de, başta zaman olmak üzere, tüm kaynaklarımızın verimli kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Ülkemizin sahip olduğu bu değerli potansiyellerinin açığa çıkarılmasının önündeki tüm sorunların kamu ve özel sektör işbirliğiyle çözebileceğimize inanıyoruz.
Güven ve istikrar ortamı sağlandığında ve çıkarılan yasal düzenlemeler sahaya etkin ve adil bir şekilde yansıdığında, özel sektörün yatırım yapmaktan geri durmayacaktır. TÜRKTAY panellerinde; atık ithalatı, teşvik, depozito, atık müşavirliği, denetim, üretim, vb sayısız konular konuşuldu.
Dünyada yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi kapsamında finansal kaynakların ancak doğru kullanımı ile mümkün olabilmektedir. Bu konunun ülkemizde de başarılı olmasının yolu ise, Türkiye’de finansmanın ve ilgili fonların, doğru yatırımlara aktarılmasından ve yönetilmesinden geçmektedir.
“Simbiyotik Endüstri” yaklaşımının geliştirilmesi İklim Değişikliği ile mücadelede, karbon azaltım politikalarımızda, ETS, ve SDKM nın uygulanmasında büyük önem göstermektedir. Kritik hammaddelerin gelişmekte olan sanayimizde çok önemli bir yeri vardır. Bu nedenle; simbiyotik endüstri yaklaşımı ile bir sanayinin atığının diğer bir sanayiye hammadde veya enerji olması aynı zaman da ülke olarak iklim konferansında vermiş olduğumuz %41 azaltım taahhüdü için son derece önemlidir.
Diğer bir taraftan teşvik destek ve fonların kullanımı da önümüze ayrı bir başlık olarak çıkmaktadır. Birçok önişlem tesisi işletme maliyetleri nedeni ile çalıştırılmamaktadır, bu nedenle de yapılan yatırımlar en basit ve ucuz yatırımlar olmaktan öteye gidememekte ve sadece izin lisans almak amaçlı yatırımlar haline gelmektedir.
Yatırımcı atık bertaraf ücreti almadan yatırımlarını geri ödeyememektedir. Bu yüzden bu mekanizmalar hem teşvik ve fonlar ile desteklenmeli hem de atık bertaraf bedeli ödenmesinin yolları açılmalı, kamu belediyeleri bu yatırımcıları birer gelir getirici yatırımcı olarak görmemelidir. Madem “kirleten öder” gerçekten kirleten ödemeli “geri kazanan öder” anlayışı değiştirilmelidir.
Sektörde birçok önemli işler yapılmış olmakla birlikte; yıllar önce çözmüş ve bitirmiş olmamız gereken atık sorunlarını Cumhuriyetimizin 100. Yılında da konuşmak daha çok çalışmamız gerektiğini işaret etmektedir.
Enerji maliyetlerinin toplam maliyetler içindeki payının çok yüksek olduğu sektörler için son derece önemli olan Atıktan Enerji elde edilmesi günümüzde atığı verimli kullanmalı bu enerji ve hammadde kaynağını israf etmemeliyiz.
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun, nice yüzyıllara..
M. Galip Tekiner
13. TÜRKTAY Platformu Yürütme Kurulu Başkanı