KARŞILIĞI ALAN BELEDİYE OLUYOR
Tüdam Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Kılıç ise dördüncü panelist olarak “Mevcut Durum Analizi ve Sürdürülebilir Ambalaj Atıkları Yönetim Sistemi”konulu konuşmasında atık ekonomisine değindi. Çok sık yönetmelik değişmesinin de sektöre olumsuz etki yaptığını anlatan Kılıç, tarafların kriterler oluşturması gerektiğinden söz ederek, şöyle konuştu:
“Tüdam’ın amacı geri kazanılabilir atıkları ülke ekonomisine kazandırmak ve çevreye katkı sağlamak. Şu anki yapıya bakarak özellikle Danıştay’ın ambalaj yönetmeliğinin bazı maddelerini iptal etmesiyle, yönetmelik artık irdelenecek durumda. Sorumluluğumuz gereği sürdürülebilir bir sistem adına durum analizi yapmalıyız. Mevcut durum analizine bakınca 9 yılda lisanlı işletmeler diye mantık oluştu. Hurdacı mantığıyla çalışan, bir denetimi olmayan, kayıt altına alınan bir sektör oldu. bir çok yönetimde planlar oluştu. Piyasaya sürenler kayıt altına alındı. Bunlar olumlu durumlar. Bununla birlikte olumsuz sürdürülebilirliği engelleyen maddeler vardı. Üç defa yönetmelik değişti. Dördüncüsü kapıda. Her yönetmelik değiştiğinde işletmeler bu güvensiz ortamdan dolayı ihtiyaç olan yatırımlar gerçekleştiremiyorlar. Serbest piyasa ekonomisinin olduğu yerde atığın bedelli bedelsiz tartışması var. Bedelsiz olursa bugünmuhatap olduğumuz davalar var. Özellikle bedelsiz atık alma hakkı verilen taraflar oldu. bu yönetmeliğin amacı şudur. Toplanamayan ambalaj atığının toplanmasına yönelik dizayn. Bizden öncesi toplantılarda paylaştık. ambalaj atığını azaltmaya yönelik yönetmelik olmuyor. Bedelli bedelsiz tanımı yapmayalım. Bugün çöp şirketleri ben toplayamam diyebiliyor mu? Atık miktarı belli, araç sayısı, kontrol sayısı belli. İşi yaptıran belediye. Karşılığını alan da belediye.”
4. TÜRKTAY'da konuşan TÜDAM Başkanı Vedat Kılıç belgelendirme sistemindeki yanlışlara da dikkat çekti. Kılıç, “Belgelendirme sistemi yanlış oluyor. Bunun karşılığında tüccarlık oluşuyor. Yetkilendirilmiş kuruluşlar bugün belge tüccarı. Üç liraya alıyor, bakanlığa ibra etmekten başka bir şey yok. Bizde yetkilendirilmiş kuruluşların yönetim kuruluşları bu miktarı belirler onu sahaya yansıtır. Neye göre veriyorsunuz? İhtiyacımız olan şeyler tespit yapmak. Yetkilendirilmiş kuruluşların kurgulanması yanlış anlaşılmış. Bugün piyasaya sürenlerle organik bağı olan yetkilendirilmiş kuruluşların yapılarının tanımlanmasının sürdürülebilir sistem için önemli buluyoruz.” dedi