Madde 1- Atık çöp değildir. Atık değerlendirildiğinde önemli bir ham madde ve enerji kaynağıdır. Etkin bir atık toplama sisteminin oluşturulması ve atığın değerlendirmesi amacıyla kurumsal kapasitesi güçlü bir atık endüstrisinin oluşumu için bakanlıklar arası koordinasyon sağlanmalıdır.
Madde 2- Atık değerlendirme alanında faaliyet gösteren geri kazanım ve geri dönüşüm tesislerinin kriterleri belirlenmelidir.
Madde 3- Kayıt dışı faaliyet gösteren sözde firma ve tesislerin çalışmalarına izin verilmemeli; oluşan haksız rekabetin sadece özel sektöre değil ülke ekonomisine verdiği zararlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Madde 4- Kayıt dışı faaliyette bulunan kuruluşların vergi veren ve denetlenebilen kurumlar haline getirilmesi için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ilgili bakanlıkların çeşitli yasal düzenlemeleri yapmalıdır.
Madde 5- Atıkların toplanmasında atığı üreten firmaların katkı sağlaması; bunun yasal bir zorunluluk haline getirilmesi için yasal düzenlemeler getirilmelidir.
Madde 6- Özel bazı atık türlerinin finansman döngüsünün gerçekleştirilmesi; sahipsiz atıkların toplanması ve değerlendirilmesi için üreticilerden katılım payı alınmalı ve bu fonun amacına uygun kullanımı sağlanmalıdır.
Madde 7- Türkiye’de atık yakma tesislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda çalışmaların yapılması ve yatırımların gerçekleştirilmesine olanak sağlanmalıdır.
Madde 8- Tehlikeli ve tehlikesiz atık tanımı yeniden yapılmalıdır.
Madde 9- Tehlikeli ve tehlikesiz atık ithalatı, ihracatı hassasiyetle ele alınmalı; bu konuda olası olumsuzluklar oluşmadan tedbirler alınmalıdır.
Madde 10- Atık geri kazanım ve geri dönüşüm tesislerinde radyasyon ölçüm cihazlarının bulundurulması zorunlu hale gelmelidir.
Madde 11- Atık geri kazanım ve geri dönüşüm tesislerinde çalışanların sağlık kontrolleri uzmanlarca düzenli yapılmalı ve takip edilmelidir.
Madde 12- Atık endüstrisinin karbon salımına etkisi hesaplanmalıdır. Aynı zamanda atıkların değerlendirilmesi sonucu karbon emisyon salımındaki azaltım hesaplamaları da yapılmalıdır.
Madde 13- Çevre Kanunu günün ihtiyaçları doğrultusunda revize edilmelidir.
Madde 14- Sürdürülebilir kalkınmada etkisi ve önemi her geçen gün artan geri dönüşüm ve geri kazanıma dönük eylem planları güncellenmeli ve kararlılıkla uygulanmalıdır. Bu bağlamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Şehircilikten ayrı bir bakanlık olarak yeniden kurgulanmalı ve atık yönetimi genel müdürlüğü kurulmalıdır.