Atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda gelişme sağlanması, politika belirlenmesi ve yönlendirici olunmasına katkı sağlamak amacıyla gerek sektörün gerekse iş dünyasının bir araya gelerek katkı sunduğu, 2010 yılından bu yana düzenlenen yüzlerce konuşmanın ve sunumun gerçekleştirildiği TÜRKTAY panellerinin 9.’su 17-18 Ekim 2018’de Ankara’da Akademi Çevre A.Ş. Ana Sponsorluğunda düzenlenecek…
Geçtiğimiz yıl İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç’tan Yürütme Kurulu Başkanlığı’nı devralan ve 9. TÜRKTAY Yürütme Kurulu Başkanı olan Ömer Benli yaptığı açıklamada, 9. TÜRKTAY hazırlıklarına ilişkin şu bilgiyi verdi: “Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmaya ilişkin pek çok çalışmanın giderek artan bir oranda yapıldığını görüyoruz. Gerek Dünya Bankası, gerek Avrupa Komisyonu, gerekse de Birleşmiş Milletler sürdürülebilirlik konusunda pek çok program ve destek veren iş birliklerine önem veriyor. Sürdürülebilirlik, yeşil ekonomi, iklim değişikliği ile mücadele gibi pek çok alanda atık yönetimi ve geri dönüşümün öne çıktığını görüyoruz. Artan atık miktarı, atıkların iyi yönetilmesini ve ara ürün olarak maksimum oranda değerlendirilmesini hepimiz için zorunlu kılıyor. Bu noktadan hareketle geçtiğimiz yıl “Sanayi, enerji ve istihdam için en stratejik yerli kaynak ATIK” ana temasıyla düzenlediğimiz panelin sonrasında, bu yıl düzenleyeceğimiz 9. TÜRKTAY’ın ana temasını “ATIKTA EKONOMİ EKONOMİDE ATIK” olarak belirledik.”
9. TÜRKTAY paneli öncesinde panelin etkinliğini güçlendirmek amacıyla Yürütme Kurulu olarak son derece önemli görüşmeler de gerçekleştirdiklerini ifade eden 9. TÜRKTAY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Benli, bu kapsamda yapılan çalışmalara ilişkin şunları söyledi: “Öncelikle şunu belirtmeliyim, TÜRKTAY Yürütme Kurulu’nda kendi alanında uzman birbirinden değerli isimler bulunuyor. Son dokuz yıldır büyük bir uyum ile çalışan TÜRKTAY Yürütme Kurulu, Türkiye’de atık yönetimine ve geri dönüşüme hak ettiği önemin gösterilmesine önem katkılar sundu ve bundan sonra da uyum içerisinde katkı sunmaya devam edecektir. 9. TÜRKTAY kapsamında, Mayıs ayı sonuna kadar biri Eskişehir, ikisi İstanbul, ikisi İzmit’te olmak üzere beş toplantı gerçekleştirdik. Öte yandan Ankara’da TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Trabzon Milletvekili Muhammet Balta’yı ziyaret ettik. Bu ziyarette enerji ve hammadde alanlarında sıkıntı yaşayan Türkiye’de atıkların daha etkin bir şekilde yönetilmesinin önemine vurgu yaparak, dokuzuncusu düzenlenecek olan panele ilişkin bilgi verdik. Çevre Komisyonu Başkanı Sayın Muhammet Balta TBMM Çevre Komisyonu olarak TÜRKTAY Panellerini yakından takip ettiklerini ve bundan sonraki süreçte de her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını ifade etti.
Öte yandan başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığını da ziyaret ederek faaliyetlerini sürdürdüklerini vurgulayan Ömer Benli, bu ziyaretlere ilişkin de şu bilgileri verdi: “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarımız Dr. Veysel Yayan, etkin bir atık yönetiminin ve geri dönüşümün ülkemiz ekonomisi ile sanayisine getireceği katkıları en iyi bilen isimlerin başında yer alıyor. Kendisi, ziyaretimizde bakanlık olarak panele katılım sağlayacaklarını ve ellerinden gelen tüm katkıları sunacaklarını ifade ettiler. Sayın müsteşarımız “Şu an bakanlıklarımız sıfır atık projesini büyük bir heyecanla sürdürüyor. Atık yönetimi ve geri dönüşümün tüm dünyada ne denli bir ciddiyetle ele alındığını görüyoruz. Türkiye’de de bu alanda ciddi gelişmeler var. Atıkların ekonomiye kazandırılmasını, sanayide artan bir oranda kullanımının sağlanması için stratejilerin hayata geçirilmesi yönünde çalışan TÜRKTAY Yürütme Kurulunun çalışmalarını önemsiyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel’i de makamında ziyaret eden TÜRKTAY Yürütme Kurulu Heyeti gerçekleştirilen çalışmalara dair bilgilendirmede bulunurken bakanlığın bugüne kadar sunduğu desteğe de teşekkür etti. Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türkiye’nin büyük hedefleri var, ülke olarak bu hedeflere giderken sürdürülebilir bir anlayışı benimsiyoruz. Atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda yapılan ciddi çalışmaları önemsiyor ve destekliyoruz. Bu yıl düzenlenen ve gelenekselleşen TÜRKTAY Panellerine en başından beri destek olduk. Şu an başta bakanlığımız olmak üzere sıfır atık projemiz yurt genelinde tüm kamu kuruluşlarında başarıyla yürütülüyor. Etkin ve güçlü bir atık yönetimi ile geri dönüşüm ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır. Bu yönde emek harcayan TÜRKTAY Yürütme Kurulunu ve emeği geçenleri kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.”
2010 yılından bu yana düzenlenen TÜRKTAY Panelleri’ne bugüne kadar onlarca kurum ve kuruluş destek sağladı. Bunların başında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, AB Bakanlığı, Rekabet Kurumu ve TÜBİTAK MAM geliyor.
- Bu yıl Akademi Çevre A.Ş.’nin Ana Sponsor olduğu 9. TÜRKTAY Paneli’ne başta bakanlıklar olmak üzere, TBMM Çevre Komisyonu Üyeleri, sektörün üst düzey yöneticileri ve sanayicilerin yoğun katılımı bekleniyor. Panelde bu yıl ele alınacak bazı başlıklar şöyle:
- Ambalaj Atıkları
- Elektronik Atıklar
- Tehlikeli Atıklar
- Atıktan Yakıt-Enerji
- Belediye Atıklarının Yönetimi
- Endüstriyel Atıklar
- Atık Yönetiminin Finansmanı
- Atık Yönetim Teknolojileri
AB YILDA 400 MİLYAR EURO KAZANIYOR
Avrupa Birliği’nin (AB) 2030 yılında evsel ve endüstriyel sıfır atık programı çerçevesinde izlediği yasal yolları ve bertaraf ile geri kazanım yöntemlerinin Türkiye’deki yöntemlerle kıyaslandığı oturumlarda, AB ile Türkiye arasındaki farklar da ortaya konuldu. AB, geri dönüşüm, atıktan hammadde, ikincil ürün ve yakıt üretiminde toplam 400 milyar Euro’luk yani yaklaşık 2 trilyon TL’lik yıllık gelir elde ederken, Türkiye ise atıkları gömmek ve bertaraf etmek için yılda 15 milyar dolar harcıyor. Aynı zamanda enerjisinin yüzde 70’ini ithal ederek büyük bir cari açık veren Türkiye, atıktan enerji kazanmak yerine yüksek yanma dokusuna sahip atıkları da büyük bedeller ödeyerek gömme yolunu seçiyor! Hammade ve enerji sıkıntısı yaşayan Türkiye’nin etkin bir atık yönetimine ve geri dönüşüme geçmesi ekonomiye önemli katkılar sağlayacaktır. Atık yönetimi ve geri dönüşüm ülkemiz için milli ve stratejik önemde kabul edilmelidir.
9. TÜRKTAY YÜRÜTME KURULU
Ömer Benli
9. TÜRKTAY Yürütme Kurulu Başkanı
BENLİ GERİ DÖNÜŞÜM Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Ata Utku Akçıl
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi
Cem Ferda Tuncer
TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI Genel Sekreteri
Dr. Caner Zanbak
TÜRKİYE KİMYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Çevre Danışmanı
TÜRKİYE MADENCİLER DERNEĞİ Çevre Koordinatörü
Çetin Sarıca
TAYÇED Genel Sekreteri
Erdoğan Şahin
LASDER Kurumsal İlişkiler ve Pazarlama Müdürü
Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu
İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi
SÜT-D Başkanı
Muhammet Saraç
İZAYDAŞ Genel Müdürü
Mustafa Akalp
TÜMAKÜDER Yönetim Kurulu Başkanı
Namık Sarıgöl
IFAT EURASIA / MMI Proje Müdürü
Nihal Türkekul
ŞALLILAR KAĞIT / İdari İşler Müdürü
Nisa Demirel
ELDAY Genel Müdür Yardımcısı
Rıfat Ünal Sayman
Bölgesel Çevre Merkezi REC Türkiye Direktörü
Ufuk Işık
AKADEMİ ÇEVRE Yönetim Kurulu Başkanı
Uğur Işık
AKADEMİ ÇEVRE Genel Müdürü
Türkay Özgür
GRUP E Yönetim Kurulu Başkanı