“Ekonomide Atık, Atıkta Ekonomi” Ana Teması’yla Benli Geri dönüşüm, Disan Hidrolik, İZAYDAŞ, LASDER, TAYÇED ve TÜMAKÜDER’in Altın Sponsor olduğu 9. TÜRKTAY 17-18 Ekim 2018’de Ankara Hilton-SA’da, Akademi Çevre Ana Sponsorluğunda başta T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmak üzere çok sayıda bakanlık kurum ve kuruluşun da desteğiyle düzenlendi. 9. TÜRKTAY Yürütme Kurulu çalışmalarıyla gerçekleştirilen 9. TÜRKTAY etkinliğine; ELDAY, IFAT Eurasia Gümüş Sponsor olarak, AGED, Alkın Kağıt, Erka Çevre, Hursan, ITC, Özen Cam, PAGÇEV, Recydia ve Şallılar Kağıt Bronz Sponsor olarak destek verdi. Sektörün lider firmaları ve yetkilendirilmiş kuruluşları tarafından desteklenen 9. TÜRKTAY’a Türkiye’nin yedi bölgesinden katılım sağlanırken farklı ülkelerden de katılım gerçekleşti...
İki gün süren TÜRKTAY’da beş panel ve on iki konferans düzenlendi. Toplamda kırk bir konuşmacı yer aldı. T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan TÜRKTAY’a telgraf göndererek başarı dileklerinde bulundu. 9. TÜRKTAY’a Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yanı sıra T.C. Ticaret Bakanlığı ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da katılımlarıyla destek verdi. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta’nın katıldığı ve açılış konuşmasını yaptığı 9. TÜRKTAY’a Adalet ve Kalkınma Partisi, TBMM Çevre Komisyonu Üyesi, 27. Dönem Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül, Cumhuriyet Halk Partisi Doğa Halklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı TBMM 25. ve 27. Dönem Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca katıldı. İki gün boyunca sosyal medya üzerinden canlı yayınlanan 9. TÜRKTAY 100 binin üzerinde izlenme oranıyla yeni bir rekora da imza attı...
SEKTÖRÜN BEKLENTİSİ YÜKSEK
Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Benli etkinliğin açılış konuşmasında TÜRKTAY panellerinin önemine vurgu yaparak Yürütme Kurulu olarak gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Dünya’nın çok önemli bir değişim sürecinde olduğunu belirten Benli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki yeni yapılanmanın bu değişimin beraberinde gelen ihtiyaçları karşılayacağına olan inancını ifade etti. 9. TÜRKTAY Yürütme Kurulu Başkanı Ömer Benli konuşmasında şunları söyledi: “Bu yıl 9.’su düzenlenen TÜRKTAY Paneli öncesinde, şahsımın başkanlığında ve kurul üyelerimizle ilk Yürütme Kurulu toplantımızdan bu yana geçen beş ay içinde; titizlikle pek çok çalışma gerçekleştirilmiştir. Başta Değerli Yürütme Kurulu üyelerimize, ana sponsorumuza ve tüm sponsorlarımıza ve emeği geçen herkese huzurlarınız da teşekkürü borç bilirim.
Türktay Yürütme Kurulu olarak ; Ankara ziyaretlerinde görmüş olduğumuz enerji ve heyecan bizi çok umutlandırdı. Ziyaretlerimizdeki yakın ilgilerinden dolayı; başta Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar olmak üzere Çevre Komisyonu Başkanımız Sayın Muhammet Balta ve tüm bakanlık temsilcilerine; ayrı ayrı teşekkürlerimizi arz ederiz.
Dünya, çok önemli bir değişim süreci içinde. Ekonomiden siyasete; devlet yönetiminden şirket yönetimine; her şey değişiyor. Bilim ve teknoloji alanında; baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Ülkemizde de; son dönem yaşanan değişimin neticesinde beklenti yükselmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaki yeni yapılanma ve sektörümüze yansıması yakından takip edilmektedir. Bakanlığımızın desteğiyle beraber atık sektörünün şaha kalkacağı inancındayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi ; Sayın Emine Erdoğan hanımefendi öncülüğünde başlatılan; sıfır atık projesi ile 18 farklı atık kaynağında ayrılarak, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca Sayın Hanımefendinin bu konuyu sahiplenmesi sektörümüze büyük moral vermiştir.
Sıfır atık projesi 2018 yılından itibaren aşamalı olarak, evlerimiz, eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, hastaneler, ve büyük iş yerleri olmak üzere, 2023 yılında tüm Türkiye’de uygulanabilir hale gelmesi planlanmaktadır. Proje tanıtımından sonra; özellikle resmi kurumlarda; değerlendirilebilir atık miktarlarında; ciddi artış olduğu gözlenmektedir. Bu da resmi kurumlarımızın; sıfır atık projesini sahiplendiğinin göstergesidir. Basın yayın organlarında çıkan tanıtım ve kamu spotlarının etkisi, halkımızın bilinçlenmesi ve toplama hizmet alanının evlere geçmesiyle beraber proje hedefine ulaşacaktır. Evsel çöpe karışmayan, değerlendirilebilir atıkların toplanmasıyla çöpten elektrik enerjisi üretimi konusu fizıbıl hale gelmekle beraber daha fazla hammadde kaynağı yaratıldığı için milli ekonomiye katkısı çok büyük olacaktır.
Bu yıl 9.’sunda bir araya geldiğimiz Türktay Paneli’nde enerji ve hammadde konusunda sıkıntılar yaşayan Türkiye için değerlendirilebilir atıkları daha verimli kullanarak, Türkiye’nin enerji ve hammadde açığının azaltılması amacıyla yapılabilecek çalışmaları her yönüyle incelemeye çalışacağız.”