Temmuz 2019 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) kapsamında, sürdürülebilir çevre ve doğal kaynak yönetimi gereği bildirilen "Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre" başlığı altındaki Çevrenin Korunması temel hedefi "Çevre ve doğal kaynakların korunması, kalitesinin iyileştirilmesi, etkin, entegre ve sürdürülebilir şekilde yönetiminin sağlanması, her alanda çevre ve iklim dostu uygulamaların gerçekleştirilmesi, toplumun her kesiminin çevre bilinci ile duyarlılığının artırılması" olarak belirtilirken, "Jeopolitik ve ekonomik belirsizliklerin arttığı, küresel güç dengelerinin yeniden şekillenmeye başladığı bir dönemde, ülkemizin sahip olduğu tüm kaynakları ortak bir anlayış çerçevesinde bu Plan ile belirlenmiş hedeflere yöneltmek suretiyle, riskleri ve tehditleri karşılayabilen, fırsatları ise milletimizin kazancına dönüştüren, refahı ve adil bölüşümü herşeyin üzerinde tutan bir yönetim anlayışının hâkim kılınması ve ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine çıkarılması temel hedefimiz olmaya devam edecektir" vurgusu yapılmaktadır. Bu vurguyu "Atık Öznesi" ile okuduğumuzda atıklarımızın ulusal servetimiz, atık yönetiminin riskleri ve tehditleri karşılayabilen iş dünyası gücü, geri dönüşümün yeşil fırsat, atık ekonomisinin muasır medeniyetler seviyesine giden yolda lokomotiflerden biri olduğu görülmektedir. On Birinci Kalkınma Planı'nda öncelikli alanlar olan kimya, ilaç ve tıbbi cihazlar, elektronik, makine-elektrikli teçhizat, otomotiv, raylı sistem araçları başta olmak üzere öncelikli gelişme alanları olarak tanımlanan tarım, savunma sanayi, turizm başlıklarında da atık, çevre ve sürdürülebilir kalkınma öne çıkmaktadır.
Ülkemizin “İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi” yolunda endüstride kaynak verimliliği, su-enerji-atık yönetimi mevcut en temiz teknolojilerle başarıldığında her bir üretim giderek yeşil ekonominin öğesi olacaktır. Yenilenen Çevre Kanunu ve Sıfır Atık Yönetmeliği ile ilerleyen atık endüstrimiz, Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik ve Türkiye Sıfır Atık Vakfı Kurulması Kanunu kabulü ardından ivme kazanacaktır.
"Yeşil Ekonomi Yolunda Sıfır Atık" ana teması ile hazırlıklarını sürdürdüğümüz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğinde gerçekleştirilecek olan 10. Türkiye'de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi-10. TÜRKTAY (16-17 Ekim 2019, Ankara) Yürütme Kurulu, atık yönetiminin tüm bakanlıkların icrasında yer bulduğu, bakanlıklararası eşgüdümünün gerekliliği görüşü ile bakanlıklar ve ilişkili kuruluşlarıyla iletişim ve işbirliğini geliştirmektedir. 10. TÜRKTAY Yürütme Kurulu ağustos ayı sonunda Ankara'da çalışmalarını sürdürdü. 10. TÜRKTAY'a teşrifleri konusunu Hanımefendi Emine Erdoğan'ın münasip görüşlerine sunduktan sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Muhammet Ecel ve bakanlık birimlerinde toplantılarımızı yaptık. Ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi Başkanı Dr. Oğuz Can, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, Nadir Toprak Elemenleri Araştırma Enstitüsü Ar-Ge Koordinatörü Dr. Selim Topal, Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı Hakkı Karabörklü, Milli Savunma Bakanlığı Lojistik Genel Müdürlüğü Elemanları Kimya Mühendisi Narin Dirikan ve Çevre Yüksek Mühendisi Aylin Aksan ile verimli görüşmelerde TÜRKTAY ve atık sektörümüzü değerlendirdik. Değerli okuyucularımız, siz dergimizin bu sayısını okurken 10. TÜRKTAY Yürütme Kurulu Ankara rüzgârını estirmeye devam ediyor olacak. Rekor endüstri katılımın olacağı 10. TÜRKTAY'da konuşmacı ve delege olarak bakanlıklarımız da büyük duruş yapacak. Güzelim ülkemizin ulusal serveti atık ve atığın yolculuğu için konuya çoklu açıdan bakmanın yeşil yararlarını ortaya koyacağız. Çünkü Nazım Hikmet'in dediği gibi:
Dörtnala gelip Uzak Asya'dan
Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan
Bu memleket, bizim.
Bu vatan bizim. Hepimizin. Yeşil vatanımızın, Mavi vatanımızın her bir atığı Yeşil ekonomide, Mavi ekonomide istihdam demek, gelir demek. Ve sözün özü "İstikrarlı ve Güçlü Türkiye" demek.
Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu
İTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı