10. Türktay Platformu Yürütme Kurulu 21 Eylül 2019’da İZAYDAŞ’ın ev sahipliğinde İzmit’te toplandı. İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç yaptığı açıklamada TÜRKTAY’ın kurumlaşarak bu güne geldiğine işaret etti ve bu yıl katılımın üst seviyede olmasının sektör açısından önemli olduğunu söyledi...
Muhammet Saraç “TÜRKTAY sektörümüz için çok faydalı çıktılar sağlıyor. Organizasyonun her aşamasında sponsor olarak ve arkada profesyoneller olarak destek verenler var. Çok ciddi ve uzun çalışmalar yapılıyor. Ekim ayında iki gün boyunca yine, atık sektörümüzün önemli sorunlarını paylaşacağız. Sözün asıl sahipleri konuşacaklar.
Yarın için yeni işler yapmak lazım diyoruz... Yarın için bir şey söylemek yetmez, yapmak lazım! Ciddi bir sanayi büyümesine ihtiyaç var. Hem sanayi büyüyecek hem de nüfusumuz artacak. Bu nedenle hem evsel, hem de sanayi atıkları artacak. Bundan otuz yıl önce plansızlık nedeniyle şehirler gecekondularla dolduysa, bizim 2023’e iyi hazırlanmamız gerekiyor. Sanayi için iyi bir altyapıya ihtiyacımız var. İstihdamın planlanması, eğitim ve insan kaynağının iyi oluşturulması gerekiyor. Bunları ve fazlasını bu yıl devletin yüksek katılımıyla ele alacağız.
Muhammet Saraç 10. TÜRKTAY’ın sorunlarla yüzleşmek ve çözüm üretmek için etkin bir zemin oluşturduğunu, daha önceki konuşmalarında sık sık vurguladığı ifadeyi hatırlatarak, “Zamanla sorunlar kaybolmaz, aksine kangren olur. O yüzden acelemiz var. Harekete geçmeliyiz” dedi.
Benli Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Benli ise yaptığı açıklamada “Bu organizasyon ülkemizin geleceği için çok önemli. Birçok uzman bu organizasyonda bir araya geliyor. Benli Ailesi olarak bu işin sponsoru olmaktan da çok mutluyuz. Bu yıl yine çok titiz bir çalışma gerçekleştirdik. Yürütme Kurulu üyelerimizin her biri büyük bir alkışı hak ediyor... 2019’da çok sayıda bakanlık ziyaretinin yanı sıra geniş zamanlı toplantılar da yapıldı. Raporlar hazırlandı, görüşler sunuldu. Arka planda ciddi bir çalışma var.” dedi.
Ömer Benli döngüsel ekonominin, gelecekte daha sürdürülebilir bir ekonomi için önemli olduğunu belirterek: “Giderek azalan kaynaklara olan talep artarken, bu kaynakları kullanma biçimimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Her yıl üç milyar dolarlık çöp, ekonomiye kazandırılmadan Türkiye’de gömülüyor. Ama bu atıklardan enerji ve hammadde oluşturulabilir. Böylece döviz ile ithal edilen kaynaklardan tasarruf edebiliriz. Döngüsel ekonominin faydaları azımsanmayacak kadar faydadır. Evsel kaynaklı çöplerin ekonomiye kazandırılması ile 100 milyar dolarlık bir ekonomi yaratılabilir. Ülkemizin küresel rekabet gücü de bu sayede artırılabilir. Bu yıl konuşacağımız çok stratejik başlığımız var. Bakanlıklarımızın katılımı bundan sonraki sürece ilişkin umutlarımızı arttırıyor.” dedi.
Uğur Metal Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Meral ise yaptığı açıklamada bu yıl ilgili bakanlıkların vereceği konferanslara ve panel katılımlarına dikkat çekerek “Türktay’da yıllardır dile getirilen bakanlıklar arası koordinasyonun gerçekleşmesi yönünde gelişmelerin olduğunu görüyoruz. Bu sene bu nedenle de Türktay çok önemli. Biz çevrenin altında atığı konuşmak yerine atığın hammadde olduğunu konuşuyoruz. Bizim için stratejik bir kaynak. Bu özelliğiyle atık ithalatı da tüm boyutlarıyla bu yıl yine konuşulacak.” dedi.