Değerli Sektör Temsilcileri... Başından beri her yıl bir şekilde içinde olduğum TÜRKTAY Panelinin onuncu yılına geldiğini görmek hem şahsım hem de sektör adına çok keyif verici bir durum. “Tüm Yönleriyle Türkiye’de Atık Yönetimi TÜRKTAY” olarak artık markalaşmış bu etkinlik “atık yönetimi iyi bir orkestrasyon gerektirir” mottosu ile aslında söylenmesi gereken her şeyi veciz bir şekilde ifade ediyor. Bunun üzerine benim söyleyeceklerim zaid kalacaktır. Ama yine de kalem (klavye) elimize geçmişken bir iki not ekleyelim.
Şunu her zaman söylerim; genelde çevre işi, özelde atık işi; sadece para kazanılan profesyonel bakılması yeterli olan bir sektör, bir sanayi dalı değildir. Bu iş, yeryüzüne ve gelecek nesillere karşı vicdani sorumluluk da gerektiren çok kritik bir işlevdir. Dolayısı ile –bilerek ve/veya bilmeyerek- yanlış ve eksik yapanlar, işini ihmal edenler sadece iş hayatındaki kayıp, hukuki olarak hesap verme gibi sorumlulukla kalmayıp, vicdani olarak da mahkum olacaklardır.
Böyle bir iş kolunda; herkes katkı koymalı, çok net ve yoğun bir diyalog ortamı olmalıdır. Sade vatandaştan atık üreticisine, atık yönetim firmalarından kamuya, üniversitelerden sivil toplum kuruluşlarına herkes, katkı koymalı, konuşmalı, tartışmalıdır. Bunu cümle olarak iki satıra yazmak çok kolay, ancak tüm bu tarafları bir araya getirmek hiç de öyle kolay değil, hatta bazen mümkün bile değil. Çıkarların çatışabildiği böyle bir ortamda tüm tarafları aynı etkinlikte bir arada tutmak başlı başına bir başarıdır.
Ülkemizin en zor başarılan konularından biri olan, “işbirliği, koordinasyon, diyalog” konusunda en iyi örneklerden biri bana göre TÜRKTAY panelidir. Her biri farklı sesler çıkaran birçok enstrüman bir arada kakafoni oluşturmadan “iyi bir orkestrasyon” ile bir araya geliyor. Hem de bu yıl onuncu kez, hem de zaman zaman engellemeler, çekinceler ve tereddütler olmasına rağmen…
Artık bir marka haline gelen bu panel, yıllar boyunca onlarca oturumda yüzlerce konuşmacı, binlerce fiili katılımcı, sayısını bilemediğimiz dijital ortam katılımcısı ile yapılıyor. Panelin öncesi, panel sırası ve sonrasında birçok kişi ciddi emek veriyor. Sonuçta ortaya çıkan ürün bu panel oluyor. Artık sektörde takvimi belli, katılımcı ve sonuç bildirgesi beklenen, önerileri karşılık bulan çok önemli bir etkinlik haline gelmiştir.
Ben rol çalmış olmayayım, ama bu yıl onuncusu en iyisi olacak. Çok yüksek katılım ve ses getirecek. Bu emeklerde herkese tek tek teşekkür etmek gerek, ancak en başta Sayın Türkay Özgür ve bu yılın Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sayın Filiz Karasomanoğlu’na -özellikle bu yıl için- ayrıca ve ilave olarak teşekkür etmek durumundayız. Ben de kıyıdan köşeden içinde olduğum için izninizle biraz da kendime gurur duygusu da çıkarmak istiyorum.
Bu paneller yararlı paylaşım ve işbirliği sonuçları oluşturdu, kamu ve özel sektörün bir araya geldiği bu tür toplantıların devam etmesi ile; tüm tarafların güç ve tecrübelerinin birleşeceğini ve taraflar için yararlı sonuçlar ortaya çıkacağına inandığımı da belirtmek isterim. Bu tür toplantıların daha sık yapılması hatta bunun karşılıklı ziyaretlerle güçlendirilmesi, tarafların bir birini anlamalarının daha kolay hale gelmesi sağlanmalıdır.
Biz de bu panelin “uygulama” tarafında olduğumuz için; gerek İZAYDAŞ ve gerekse TAYÇED olarak bu organizasyonu desteklemekteyiz. Çeşitli oturumlarda üyelerimizden panelistler, oturumlarda moderatör olarak arkadaşlarımız ve ayrıca stant ile etkinlikte bulunuyoruz.
Bu panellerde hep iyi şeyler söylemedik, söylemeyeceğiz de. Problemler hazine dağları ve gelişim fırsatlarıdır. Zaman geçtikçe problemler kaybolmaz, aksine birikir ve kangren potansiyeline doğru gider. Dolayısıyla Latince deyimiyle “festina lente” yavaşça acele etmeliyiz. Yaygın ve yayvan plaza diliyle joint learning ile bu işin üstesinden “ortak akıl” ile gelebiliriz.
Bundan kötü olduğumuz değil, daha iyi olmamız gerektiği anlaşılmalıdır. Hep söylediğimiz bir şey var: İş hayatında eski başarılar bizi bugüne getirdi, artık yeni şeyler söylemek lazım. (Mevlana’nın dediği gibi) Hatta bu söylemlerin ötesine geçip eylem zamanıdır, takip zamanıdır.
Başından beri bu panelin bu günlere gelmesinde emeği olan; yürütme kurulu, ve profesyonel ekip başta olmak üzere; gerek kamu, siyaset, üniversiteler, STK’lar ve gerekse özel sektörden gelen katılım ve desteğe, ayrıca her aşamada emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Panelin yararlı sonuçlar doğurmaya devem etmesini temenni ediyor, bu duygu ve düşüncelerle yeniden “nice on yıllara!” diyorum.
Muhammet SARAÇ
İZAYDAŞ Genel Müdürü
TAYÇED Yönetim Kurulu Başkanı