11. TÜRKTAY Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Erdoğan Şahin 11. TÜRKTAY’ın açılış konuşmasında son yıllarda ortaya konulan başarılı çalışmalara vurgu yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gayretli personeline teşekkür etti.
Erdoğan Şahin konuşmasında şunları söyledi: "2019 yılının ekim ayında düzenlediğimiz 10. TÜRKTAY’ın hemen ardından tüm dünyayı etkisi altına alan; büyük kayıplara ve üzüntülere sebep olan pandemi sürecinin etkisi altına girdik. Covid-19, birbirimize ne kadar bağlı olduğumuzu, birbirimize ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu gösterirken; çoğumuzun hayatında da köklü değişikliklere neden oldu.
Kıymetli katılımcılar; 2013 yılında Ankara’da düzenlediğimiz 4. TÜRKTAY’da yaptığı konuşmasında Çevre Ve Şehircilik Bakan Yardımcımız Mehmet Emin Birpınar şu ifadeleri kullanmıştı: “biz kirletmeyeceğiz. Gelişeceğiz, büyüyeceğiz. Dünyanın en iyi 10 ekonomisinden biri olacağız. Bunu yaparken de toprağımıza, suyumuza ve havamıza sahip çıkacağız.
Biz sürdürülebilir kalkınmayı başarırken gelecek nesillere nefes alabilecekleri hava, kullanabilecekleri ve içebilecekleri su ile verim alabilecekleri toprak bırakmak mecburiyetindeyiz. Bugün ki nesil bu konuda çok hassas. Bu konuda daha çok duyarlı olmak zorundayız. Türkiye’de her iki kişiden birini çevreci yapmazsak bu konuda ne yazık ki başarılı olamayız.”
Sayın Birpınar’ın bu sözlerinin üzerinden 8 yıl geçti. 8 yıldan sonra Türkiye’de atık yönetiminde hatırı sayılır ilerlemeler kaydedildi; çevre kanunu büyük bir konsensüsle iki kez değişti. Gekap uygulaması hayata geçirildi ve çevre ajansı kuruldu.
Değerli katılımcılar, atık yönetimi iyi orkestrasyon gerektirir mottosuyla 12 yıldır pek çok kurum ve kuruluşu bir araya getiriyoruz. TÜRKTAY’da 12 yıldır etkin bir atık yönetiminin Türkiye için stratejik önemini vurgulayarak pek çok çalışmanın hayata geçirilmesine katkıda bulunmaya çalıştık.
11. TÜRKTAY’da da atık yönetimini ilgilendiren; atık ithalatı ve ihracatının etki alanları, atık yönetimine stratejik gözle bakmanın önemi, atık yönetiminde yeni politikaların Türkiye’de yaratacağı etki, çevresel maruziyetlerin sağlık üzerindeki etkileri gibi pek çok önemli konuyu mercek altına alacağız.
Atık yönetimi konusunda özellikle son 3 yıldır atılan adımlar bugünden geleceğe daha güvenli bakmamıza olanak tanıdı. Ancak şunu da unutmamamız gerekiyor ki halledilmeyi bekleyen daha çok meselemiz var.
İlgili bakanlıklarımızdan, yerel yönetimlerden özellikle evsel kaynaklı atıkların kaynağında ayrıştırılması konusunda hassasiyet beklediğimizi ifade etmek isterim. Pek çok atık türünde toplama oranlarında sevindirici gelişmeler kaydettik, ancak maddi değeri düşük ve toplama maliyetleri yüksek olan cam ve pil gibi atıklarımızı hala istediğimiz oranlarda toplayabilmiş değiliz.
Türkiye’de atık yönetimine bütünsel bir bakış açısıyla bakılması gerektiğinin altını hep çizdik. Atık yönetiminin sadece çevresel kaygılar kapsamında ele alınmaması gerektiğini; sanayiyi, ekonomiyi, enerjiyi ve daha pek çok alanı etkileyen ve stratejik bir gözle değerlendirilmesi gereken bir alan olduğunu belirttik.
Bugüne kadar her TÜRKTAY’ın akabinde TÜRKTAY sonuç bildirgeleri yayınladık ve bu bildirgelerin kamuda karşılık bulduğunu gördük. Bu da kamu-özel sektör iş birliğinin Türkiye’deki güzel örneklerinden biri oldu.
Atıkların ikincil ham madde olarak ekonomiye kazandırılmasının özellikle dünyanın gelişmiş ekonomilerinde sistemleştirilmeye çalışıldığını görmekteyiz.
Kaynakların azaldığı, nüfusun hızla arttığı bir dünyada Türkiye’nin atıklarını iyi yönetmesi bir lüks değil, ihtiyaçtır. Yalnız bunu yaparken dengeyi gözetmemiz gerektiğini unutmamalıyız, çünkü daha çok geri dönüşüm sağlıklı dönüşüm için kaçınılmazdır.
Sayın katılımcılar müsaadenizle
İki gün sürecek etkinlik öncesi yoğun mesaide bulunan 11. Türktay Platformu Yürütme Kurulu Üyelerine, bu etkinliğin düzenlenmesinde büyük katkıları olan tüm sponsorlarımıza, milletvekillerimize, iki gün boyunca sizlerle birlikte olacak konuşmacılarımıza, konuya ve bize güç katan bakanlıklarımızın tüm temsilcilerine ve konuyu önemseyen siz değerli katılımcılarımıza ve 15 yıldır daha etkin bir geri dönüşüm ve atık yönetimi için grup e bünyesinde yayınlanan RECYCLİNG INDUSTRY dergisine ve grup e çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum.
Değerli katılımcılar, biz büyük bir aileyiz. Atık yönetimi sanayi, savunma, sağlık, ekonomi, enerji, eğitim ve daha pek çok alanda bizlerin çalışması ve gayretiyle çok daha güçlü yönetim imkanına kavuşacaktır. Konuşmamda TÜRKTAY’ın mottosundan hareketle atık yönetimi iyi orkestrasyon gerektirir ve bu orkestranın şefi kuşkusuz Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’dır. Çevre ve şehircilik bakanlığının gayretli personeline de buradan ayrıca teşekkür ederiz.
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerimi sonlandırırken hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”