12. TÜRKTAY-Türkiye’de Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Paneli, 19-20 Ekim 2022’de Ankara’da “TÜRKİYE’DE Yeşil Kalkınmanın Enerjisi: Atık” ana temasıyla gerçekleştirilmiştir.
12. TÜRKTAY Platformu Yürütme Kurulu’nun 1 Kasım 2022 tarihli toplantısında, 12. TÜRKTAY’da yapılan konuşmalar değerlendirilerek, iş bu sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşılmak üzere hazırlanmıştır.
12. TÜRKTAY’da;
Adalet ve Kalkınma Partisi TBMM 27. Dönem Samsun Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Yusuf Ziya Yılmaz, İyi Parti TBMM 27. Dönem Muğla Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı, Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun, Cumhuriyet Halk Partisi TBMM 27. Dönem Ankara Milletvekili TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Haydar Hakverdi konuşmacı olarak yer aldı.
12. TÜRKTAY’a Katılım Sağlayan Bakanlıklar;
12. TÜRKTAY’a Katılan Diğer Kurumlar;
12. TÜRKTAY SONUÇ BİLDİRGESİ
Madde 1- 2025-2030 yılları arasında cevherden metal, metal dışı hammadde ve fosil üretim miktarlarının gelişmiş ülkelerde azalması öngörülmektedir. Bu da geri kazanılabilir atıkların değerini arttıracak bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Hammadde ve enerji konusunda bütün dünya pozisyon alırken, enerji ve hammadde açığına çözüm olması önceliğinden hareketle, atıkların etkin yönetilmesi TÜRKİYE için kritik ve stratejik bir nitelik taşımaktadır.
Bu kapsamda;
Madde 2- Enerji ve hammadde açığına çözüm olması önceliğinden hareketle atıkların etkin yönetilmesi TÜRKİYE için kritik ve stratejiktir. Atık sektörünün en zayıf noktası, mevcut durum ile kısa-orta-uzun vade öngörü ve senaryo çalışmalarını içeren, küresel kabul görecek kurallarla hazırlanmış bir ülke raporumuzun olmamasıdır. Bu durum iç ve dış yatırımcıların ilgisini olumsuz etkilemektedir. Türkiye Atık Görünümü Raporu’na ihtiyaç elzemdir. Raporda atık tiplerine bağlı olarak ortaya çıktıkları üretimin NACE sınıflandırması bazında verileri; üretimde yaratılan istihdam ve akçe; tüketim verileri; toplanabilir atık potansiyeli; toplanabilen atık; geri dönüştürülebilir atık; geri kazanılabilir atık; mevcut atık işleme tesisleri (kapasite, yatırım büyüklüğü, teknoloji, istihdam, kazanç, vergisel katkı, ihracata katkı) verisi ile yeni yatırım ihtiyacı, en iyi uygulama örnekleri, sektörel zayıf ve güçlü yönler, mevzuat destek ve teşvikler, 2030 ve 2053 (sıfır karbon hedefi) için öngörü ve senaryolar yer almalıdır.
Madde 3- Başta değerli metaller, hurda demir, elektronik vb. atıklar, Avrupa Birliği tarafından kritik ve stratejik ham madde olarak görülüyor. Avrupa’da atık sevkiyat yönetmeliği uygulamada olmasına rağmen, ham madde olarak görülen atıkların ihracatına dönük serbest piyasa koşullarına uymayan bir yaklaşımla ihracat engellenmeye çalışılıyor. Avrupa ve Amerika da kamu yardımları stratejik üretim yapan sektörlere aktarılırken, Türkiye’de bu amaçla toplanan vergiler özel sektöre aktarılmamaktadır. Demir-çelik, çimento, alüminyum ve stratejik öneme haiz sektörlerin bu durumdan etkilenmemesi için gerekli adımlar hızla atılmalıdır.
Madde 4- Toplanamayan atıkların toplanması ve ekonomiye kazandırılması amacıyla tam maliyetli mevcut atık bertaraf tarifesi (27.10.2010 tarih 27742 Sayılı RG) her belediye tarafından hayata geçirilmeli ve gerekiyorsa geri kazanım esaslı ayrı bir atık tarifesi oluşturularak ikili atık toplamayı esas alacak şekilde değiştirilmesi gerekmektedir. Ülke genelinde belediye atıklarının her gün toplama yerine biyo bozunur atıkların haftada iki, ambalaj atıklarının ise haftada bir gün toplamaya geçilmelidir. Sürdürülebilir bir atık yönetimi için belediyelerin tam maliyetli esaslı atık tarifesini ivedilikle uygulamaya geçirmesi gerekmektedir. Atık yönetiminde atığın oluşumundan bertarafına kadar entegre olarak yönetiminden sorumlu olacak su idarelerine benzer bir kurumsal yapılanmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
Madde 5- Tesislerin kapasitesi, eklediği katma değer ve ihracat potansiyeline göre belli atıkların kontrollü ithalatı olmalıdır. Her ne kadar halihazırda kullanım kapasitesi bulunmasa da atıklardan kısmen zenginleştirilen, özellikle nikel, kobalt, lityum, manganez atıklarına denetimli ihracat izni uygulaması konusu değerlendirmeye alınmalıdır. Gerekirse, bu tür yarı işlenmiş bazı hammadde atıkları sübvanse edilerek “stoklanmalıdır”.
Madde 6- Geri dönüşüm ve atık yönetimi alanındaki yatırım planlamaları geciktirilmemeli ve bununla ilgili tayin olunan hedefler doğrultusunda rekabetçi, kurumsal alt yapısı güçlü yatırımlar gerçekleştirilmelidir.
Madde 7- Ülkenin atık yönetimi stratejik planları ve uygulamaları, “Atık Sevkiyat Tüzüğü” hazırlıkları çerçevesinde ülkemizin enerji ve hammadde açığı dikkate alınarak;
Madde 8- Tüm dünyadaki hammadde temin politikalarındaki gelişmeler ve ülkemizdeki sektörel yapılardaki önemli beklentiler karşısında, T.C. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kurumsal kapasitesi günün ihtiyaçlarına cevap verememektedir. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kurumsal kapasitesi güçlendirilmelidir. Türkiye Çevre Ajansı da beklentilerin ve sektörlerin çok uzağında bir görünüm ortaya koymaktadır. Manevra kabiliyeti yüksek, sonuca odaklı politika üreten ve hayata geçiren, dünyadaki teknolojik ve jeopolitik gelişmeleri iyi okuyan dinamik yönetimlere her zamankinden fazla ihtiyacımız bulunmaktadır. Büyük hedefleri olan Türkiye’nin makro hedeflerine ulaşabilmesi için, hızla; denetlenebilir yeni bir atık yönetim ağı kurulmalıdır.