15. TÜRKTAY Platformu Yürütme Kurulu Başkanı Muhammet Saraç'la Recycling Industry dergisinin 196. sayısına özel gerçekleştirdiğimiz röportajda Saraç, TÜRKTAY’ın yapısını değerlendirdi. TÜRKTAY Dönem Başkanlığı sürecinde sektöre katkı sağlamayı en büyük motivasyon kaynağı olarak gördüğünü ifade eden Saraç, etkinliğin bir sektör okulu haline geldiğini belirtti ve “TÜRKTAY, ilkokuldan başlayarak yüksek lisans seviyesine ulaşan bir okul gibi. Artık sektörel sorunlardan küresel meselelere uzanan bir vizyonla hareket ediyoruz.” ifadesini kullandı.
İkinci kez dönem başkanlığı yapan Muhammet Saraç, bu süreçteki duygularını şu sözlerle ifade etti: “İlk dönem başkanlığımız 2018 yılındaydı. O zaman da görevimizi yerine getirdik ama çok parlak bir dönem değildi. Şimdi, TÜRKTAY yıllar içinde adeta bir eğitim sürecinden geçti. İlk başlarda temel konular ele alınıyordu; şimdi ise iklim değişikliği gibi küresel meseleler masaya yatırılıyor. TÜRKTAY, sektörümüzün liseyi, üniversiteyi bitirip yüksek lisansa geçtiği bir akademi hâline geldi.” TÜRKTAY’ın çevre sektöründe bir marka hâline geldiğini vurgularken, katılımcıların platforma olan ilgisinin her geçen yıl arttığını belirten Saraç, “Bugün, çevre sektöründe çalışan, geri dönüşüm ve geri kazanımın dâhil olduğu her sektörden paydaşın buraya bir şekilde uğraması gerekiyor. Kamu tarafı da burada alınan kararları yakından takip edip sonuç bildirgeleri talep ediyor. Bu da platformun ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. TÜRKTAY’da ortaya konan fikirler, aslında Türkiye’nin atık yönetimindeki yapısal durumunu ve çözüm bekleyen meselelerini anlamak adına önemli bir rehber niteliği taşıyor. Atık endüstrisinin büyük buluşma noktası TÜRKTAY, yalnızca bir organizasyon değil, sektörün mevcut durumu ve geleceği hakkında fikirlerin harmanlandığı bir platform. Bu çerçevede, Türkiye’nin atık yönetimindeki genel tabloyu değerlendirmek gerekiyor.” diye konuştu.
“15. TÜRKTAY’ın Ana Teması Tüm Ülkeye Yol Gösterici Olacaktır”
Uzun yıllar boyunca TÜRKTAY’a destek verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini belirten Muhammet Saraç, bu yılki ana temanın “İklim Ekonomisinde Atık Stratejileri” olarak belirlendiğine dikkat çekti. Günümüzün en kritik ve kapsamlı sorunlarından biri olan iklim değişikliğine karşı atık yönetiminin oynadığı kilit rolü vurgulamak için böyle bir ana temanın üzerinde durulduğunu belirten Saraç, “Bugün artık sadece atıkları bertaraf etmek veya geri dönüştürmek yeterli değil; bu süreçlerin ekonomik boyutunu, sürdürülebilir kalkınmaya katkısını, sağlık, savunma, kritik hammadde ve çevresel etkilerini bütünsel bir şekilde ele almak zorundayız. İklim ekonomisi, karbon emisyonlarını azaltma, döngüsel ekonomiyi teşvik etme ve kaynak verimliliğini artırma gibi hedefleri içeriyor. Atık yönetimi ise bu hedeflere ulaşmada en önemli unsurlardan biri. Çünkü doğru yönetilen atıklar, bir yandan enerji ve ham madde olarak değerlendirilebilirken, diğer yandan sera gazı emisyonlarını azaltarak iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlar. Bu tema, aynı zamanda sektörümüzün geleceğini şekillendirecek adımları belirlemek için bir rehber niteliğinde. Türkiye, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum sürecinde önemli kararlarla karşı karşıya. Atık yönetimi, karbon nötr hedeflere ulaşmada kilit bir bileşen olacak. Bu nedenle, 15. TÜRKTAY’ın bu teması sadece sektöre değil, tüm ülkeye yol gösterici olacaktır.” şeklinde konuştu.