4. TÜRKTAY Panelinde “Ülkemizde Atık Madeni Yağların Yönetimine İlişkin Mevcut Durum Analizi ve Gelecek Öngörüleri” konusunu ele alan Tayraş Genel Müdürü Aydın Özbey Avrupa ile Türkiye karşılaştırması yaparak, ithal yağ miktarının Türkiye’de giderek düştüğünü anlattığı konuşmasında, şunları söyledi:
“Avrupa’nın en büyük iki atık yağdan ürün üreten firmasına 1 Kasım’dan itibaren Türkiye’den ortaklık söz konusu oldu. Ben de, 8 yıldır bu işteyim. Temmuz ayından beri de bu görevi üstlendim. Madeni yağlar eşsiz bir konuma sahipler. Proses yağlar hariç tüketilmezler, yok olmazlar. Doğru yöntemlerle geri kazanılacak bu atıklar, katma değeri yüksek yağlara dönüştürülüp, yaşama dahiledilebilir. Dünyada 40 milyon ton madeni yağ tüketiliyor. 10 milyon tonu AB’de tüketiliyor. Atik yağ miktarı ise 4 milyon ton. Ülkemizde 600 bin ton madeni yağ tüketiliyor, ortalama 300 bin ton atik madeni yağ var. Geriye kalan 200 bin ton atık madeni yağ ısınma maddesi olarak kullanılıyor.”
ATIK YAĞ ESKİDEN YAKIT OLURDU
Türkiye’de geçmiş dönemde atık yağların yakıt olarak da kullanıldığını ama bundan artık vazgeçildiğini de söyleyen Özbey, “Solventle karıştırılıp sahte yakıt olarak kullanılıyor. Baz yağlarda sahte akaryakıt faaliyetleri söz konusu oldu. TUİK ve TÜPRAŞ ile irtibata geçtim. 2011 yılında 1 milyon 33 bin ton, 2012’de 894 bin ton baz yağ ithalatı yapıldı. İthalat miktarı kaçakçılıkla mücadele eylem planı doğrultusunda azalıyor. 2014 yılında 600 bin ton baz yağihatalı ile kapatılacak. Bu demek oluyor ki Maliye Bakanlığı’nın, SPK’nın denetlemeleriyle akaryakıt kaçakçılığında ciddi bir azalma gerçekleşti. 600 bin ton, 100 bin ton da TÜPRAŞ üretiyor 700 bin ton. Geçmişte bu çok fazlaydı. ”dedi.