TÜRKTAY Panelistlerinden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanı Necmi Kahraman “6360 Sayılı Kanun’un Büyükşehirlerde Katı Atık Yönetimine Etkisi” başlıklı konuşma yaptı. Kocaeli’nin bertaraf konusunda pilot il seçilmesiyle on yıllık bir tecrübe biriktirdiklerini, bunun Türkiye’ye de yararlı olduğunu anlatan Kahraman, İZAYDAŞ başta olmak üzere bertaraf tecrübelerini şu sözlerle anlattı:
“2004 yılında pilot bölge olarak örneği on yıldan beri yaşadığımız atık yönetimimiz var. On yıldan gelen tecrübemiz var. Büyükşehir kanunu ikinci maddesinde atık konusunda verilen görevler Kocaeli B.B.’de hepsi mevcut. Biz bu uygulamaları elden geldiğince örnek şekilde yapmaya çalışıyoruz. 2004’te il sınırı olduk, köy hizmetleri müdürlüğü kaldırıldı. Büyükşehir belediyesine geçti hepsi. Bize kanunla gelen sorumluluklarda orman köyleri kendi durumlarını koruyor. En son değişiklikle orman köyleri bile mahalle haline geldi. Özellikle hem orman köyleri hem de küçük bir il olmamıza rağmen 44 belde belediyesi vardı. İZAYDAŞ’ın işlettiği solaklar mevkiinde atık entegre tesisi mevcuttu. 44 belde belediyesinin çoğu da evsel atıkları buraya getiriyorlardı. Maddi yetersizlikler imkansızlıklar nedeniyle vahşi depolama sahaları mevcuttu. Gebze bölgesinde ne yazık ki o zaman düzenli depolama sahası yoktu. 2004’teki büyükşehir kanunu ile Gebze çöplüğünde yangın çıktı. Bizim için önemli bir şeydi. Bununla çevre bakanlığın da verdiği talimatla vahşi depolamanın kapatılması, rehabilitasyon yaratılması inşa edilmesi yapıldı. Hem Gebze hem İzmit bölgesinde düzenli depolama sahası işletiyoruz 44 belde belediyesi 12 ilçe belediyesi oldu, hepsi düzenli depolama alanına getiriliyor.”
YAKIYORUZ GAZINDAN ELEKTİRİĞİ KULLANIYORUZ
Yaptıkları projelerin ve planlama aşamasının çok katkısını gördüklerinden söz eden Kahraman; “Katı atık yönetimi yapmak var kanunda. Bakanlık da bununla ilgili makro düzeyde çalışıyor. 2009 yılında İstanbul Üniversitesi’nden Prof.İzzet Öztürk ile çalışma yaptık. Bütün atık kategorilerinde çalışma yaptık. Aktarma istasyonu İBB’de ilk uygulanan yöntemlerden. Bizde de ufak çaplı da olsa üç dört noktada atık aktarma istasyonu inşa ettik. TÜBİTAK destekli günlük 30 ton biyogaz tesisi kurduk. Türkiye’ye örnek olması için ilçelerde atık merkezi oluşturduk. Çıkan metan gazını da değerlendiriyoruz” diye bertaraf süreçlerini aktardı.