TÜMAKÜDER- Tüm Akü ithalatçıları ve Üreticileri Derneği bu yılda TÜRKTAY'ı desteklediğini açıkladı. 21 kurucu üye firmanın üyeliği ile TÜMAKÜDER Şubat 2005 de kurulmuş, Üyeleri adına Atık Akümülatör Yönetim Sistemi kurmak üzere Mayıs 2005 de “Çevre” bakanlığı tarafından yetkilendirilmiştir.
TÜMAKÜDER; Akümülatör Üreticisi veya İthalatçısı Firmaları üye olarak kabul etmektedir. 2014 Eylül itibarı ile ağırlıklı olarak Akümülatör İthalatçısı durumunda olan 100 üyesi bulunmaktadır.
Ülkemizde sadece sulu tip olarak tabir edilen ve araçlarda marş basmak amacı ile kullanılan Starter tip ve çok az miktarda da Traksiyoner-Stasyoner tipte Kurşun-Asit akümülatör üretimi yapılmaktadır.Bu akümülatörler Türkiyede pazara sunulan akümülatörlerin adetsel olarak yaklaşık %40 ını kapsamaktadır.
Geride kalan %60 lık paya sahip “Kuru Tip” akümülatörlerin ülkemizde üretimi yoktur. Kilit sektörler durumunda olan; Milli Savunma, Ulaşım, Sağlık, İletişim vb sektörlerin günlük ve vazgeçilemez gereksinimleri ithalat yoluyla ve üyelerimiz tarafından karşılanmaktadır.
Ülkemizde toplam atık akümülatör miktarı; 80,000-120,000 ton/yıl olarak tahmin edilmekte olup yaklaşık 200 Milyon USD sektör büyüklüğüne ulaşmaktadır.
APAK yönetmeliği öncesi; Türkiye'de , serbest ekonomi kurallarına uygun olarak gayet etkin bir şekilde çalışan Atık Akümülatör Toplama-taşıma- Geri Dönüşüm sistemi bulunmaktadır. Atık akümülatörlerin belli bir geri dönüşüm bedeline sahip olması, bu atıkların çöp olarak mütalaa edilmesini kendiliğinden engellemektedir.
TÜMAKÜDER Atık Yönetim Sisteminin oluşturulmasında; var olan bu toplama/depolama-taşıma firmalarının, (lisans/izin belgesi almalarına yardımcı olarak )yönetmelikte belirlenen teknik gereksinimleri karşılayacak şekilde yeniden yapılandırılmaları, Atık akümülatörlerin bu firmalar ile TÜMAKÜDER üyeleri arasında serbest rekabet koşullarında ticarete konu olmasını sağlama amaç olarak alınmıştır.
TÜMAKÜDER çalışmaları sonunda, lisanslı/ izin belgeli bir Atık Akümülatör sektörü oluşmuş, TÜMAKÜDER’in başvurusu sonucu; “Atıkların rekabete konu bir ticari meta olduğu, (teknik gereksinimleri karşılayan lisanslı/izin belgeli) taraflarca ticaretinin yapılabileceği” hususları Rekabet Kurulu kararında yer almıştır.
TÜMAKÜDER, farklı Atık Sektörlerinde kurulan derneklerle işbirliğini gereklilik olarak görerek bu derneklerin bir çok etkinliğinde yer almıştır .
Bakanlıkla ve tüm atık sektörleri ile işbirliği içinde, bir çok seminer, sempozyum, panel düzenlemiş, benzer düzenlemelere katkıda bulunmuştur.
“Üretici sorumluluğu” kapsamında, bir çok ilde eğitim toplantıları düzenlemiştir.