Bu yıl 18-19 Ekim Tarihleri arasında düzenlenecek olan 8.TÜRKTAY TÜRKİYE'DE TÜM YÖNLERİYLE ATIK YÖNETİMİ PANELİ'nin ANA SPONSORU BENLİ GERİ DÖNÜŞÜM oldu.
BENLİ GERİ DÖNÜŞÜM; bütün misyonunu ve yatırımını geri dönüşüm üzerine kurmuş 50 yıllık birikime sahip Türkiye'nin lider markalarından biridir. Kurduğu farklı alanlarda faaliyet gösteren geri dönüşüm tesisleri ile önce insana, ülkesine ve doğaya katkı sağlayarak her geçen gün büyüyen bir marka olan BENLİ GERİ DÖNÜŞÜM dört farklı alanda çalışmalarını başarıyla yürütmektedir.
Ahşap palet geri dönüşümü
Eskişehir’de 40 bin metrekare alanda faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk ahşap palet geri dönüşüm tesisinde yılda ortalama 600 bin kullanışmış ahşap palet geri dönüşümü sağlanarak tekrar üretime kazandırılmakta. Ülkemizde kesilen her 3 ağaçtan birinin palet yapımında kullandığı düşünüldüğünde; aylık 1000 ton ahşap paletin geri dönüşümü sağlanmakta, bu sayede yılda 40 bin ağacın kesilmesi önlenmektedir.
Kauçuk geri dönüşümü
Bir diğer geri dönüşüm fabrikasında; otomotiv sektörü için üretilen araçların kapı ve cam kenarlarında kullanılan EPDM kauçuk atıkların granül haline getirilerek geri dönüşümünü sağlamakta, üretilen bu granüller suni çim halı sahalar, çocuk parkı zeminlerinde, yürüyüş yollarında tartan spor tesislerinde ve inşaatlarda yalıtım ve izolasyon malzemesi olarak kullanılmakta. Aylık 750 ton granül üretim kapasitesi ile dünyada birinci sıradadır. Bu atığın geri dönüşüm prosesindeki know-how benli tarafından geliştirilmiş olup proses dünyada tektir.
Evsel ve endüstriyel atık yönetim hizmetleri
Benli 350 bin nüfuslu Eskişehir, Odunpazarı ilçesinde 2007 yılından beri ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve ayrılması konusunda hizmet vermektedir Proje kapsamında Türkiye’nin Avrupa standartlarında 6 ton/saat kapasiteli ilk otomatik ambalaj atığı ayırma tesisini kurmuştur. Bu tesisin kurulumu ile birlikte; Türkiye’nin atıkların kaynağında ayrı toplanması noktasında; en başarılı ve çok yönlü projesi “DÖNÜŞÜM SENİNLE BAŞLAR PROJESİNİ“ yürütmüştür.
Proje kapsamında geliştirilen; atık toplama aparatları, anlık online olarak tüm şehrin atık toplama sürecinin kontrol ve takibin yapıldığı sistem yazılımı, profesyonel toplama ekibi ve sahada yapılan bilgilendirme/eğitim/anket çalışmaları, okullarda düzenlenen eğitim faaliyetleri ile bu konuda model olacak projeyi yürütmüştür.
Firma ayrıca İç Anadolu , Marmara ve Ege bölgelerinde fabrikalar, organize sanayi bölgeleri vb.. kuruluşlara endüstriyel atık yönetim hizmetleri sunmaktadır.
Tesis Müteahhitliği
BENLİ Ar-Ge departmanı atık yönetim hizmetlerini ülkemizin şartlarına uygun olarak dünya standartlarında vermenin yolunu bulmak adına 2007 yılından 2012 yılına kadar araştırmalar yapmış, dünya üzerindeki konu ile alakalı en modern teknolojileri yerinde incelemiş dünyanın bu problem ile nasıl ilgilendiğini anlamıştır.
Çalışmaların sonucunda, gerek Avrupa’da gerekse Amerika’da teknolojinin bölgenin atık karakterizasyonuna göre şekillendiği dolayısıyla atık rehabilitasyonunda kullanılacak teknoloji, yazılım, makine, ekipman vb.. araçların uygulanacak bölgenin koşullarına göre evrilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Bu amaçla BENLİ dünya teknolojisini kendi mühendislik tecrübesi ile sentezleyerek atık rehabilitasyonunda kullanılacak her türlü teknolojinin giriş kapısı olan atık ayırma tesisleri özelinde “Tesis Müteahhitliği” işine başlamıştır.
Avrupa Teknoljisini Türk Mühendisliği ile birleştiren BENLİ; Türkiye’nin ilk feasible otomatik evsel çöp ayırma tesisini Afyon Çevre Hizmetler Birliği için Afyonkarahisar düzenli depolama sahası bölgesinde 2015 yılında kurup devreye almıştır..
Daha sonra 2016 yılında Atıkların toplanması, ayrıştırılması ve dönüştürülmesini bir arada yapacak olan ve bu yönüyle de dünyanın en entegre tesisi olma özelliğini taşıyan Bilecek Katı Atık Tesisi projesinin 20 ton/saat kapasiteli ön ayrıştırma tesisinin kurulumunu yapmıştır.