Madde 1- Tehlikeli atıkların yönetimi, büyük miktarlı atıkların yönetimi alanında yaşanan sorunların çözümü için öncelikle denetimler yoğunlaştırılmalıdır.
Madde 2- Atıkların yakıt ve alternatif ham madde olarak değerlendirilmesinin sağlanması için; atık endüstrisinde, çimento sektöründe yatırımlar teşvik edilmeli ve bu yönde düzenlemelere gidilmelidir.
Madde 3- Evsel atıkların düzenli depolama dışında alternatif yöntemlerle değerlendirilmesi için teknik ve mali incelemeler yapılmalıdır.
Madde 4- Özellikle evsel kaynaklı atık yönetiminde büyükşehir belediyesi ile büyükşehir ilçe belediyesi yetki ve sorumlulukları net sınırlarla belirlenmelidir.
Madde 5- Avrupa Birliği’nde iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında oluşturulmaya çalışılan yeni ekonomik düzenlemeler dikkatle yakından takip edilmeli; bu kapsamda sürdürülebilir kalkınma, yeşil dönüşüm ve döngüsel ekonomi gibi çalışmaların ülkemizde sektörlere olası yansımalarının analizi gerçekleştirilmelidir.
Madde 6- Atık elektrikli ve elektronik eşyaların toplanması, geri kazanılması ve geri dönüşümü için acil düzenlemelere ihtiyaç bulunmaktadır. Değerlendiremediğimiz elektronik atıkların ihraç edilmesi ve ülkemizde sanayide girdi olarak kullanılamamasının oluşturduğu kayıplar hesaplanmalıdır.
Madde 7- Atık madeni yağların ülke ekonomisi ve sanayisi için taşıdığı ekonomik değer oldukça yüksektir. Bu alanda kayıt dışılığın sona erdirilip, büyük ölçekli yatırımların gerçekleştirilmesine dönük çalışmalar başlatılmalı ve bu alandaki yatırımlar stratejik öneme haiz görülmelidir.
Madde 8- Atık yönetiminde ortaya çıkan envanter ve online uygulamaların (TAPS, MOTAT, KDS) günün ihtiyaçlarına cevap verememesinden hareketle bu alanda kalıcı çözümler üretilmelidir.
Madde 9- Atık yönetiminde haksız rekabete yol açan mevzuat boşlukları ivedilikle ortadan kaldırılmalıdır.