Madde 1- İklim değişikliğine yönelik direnç gücünün arttırılması ve kırılganlığın azaltılması noktasında atıkların ekonomiye ve sanayiye kazandırılmasının etkin kılınması için döngüsel ekonomiye geçiş çalışmaları hızlandırılmalıdır.
Madde 2- Atıkların etkin yönetimi çevre kalitesinin iyileştirilmesini ve beraberinde insan sağlığının korunmasını mümkün kılmaktadır. Bu bağlamda başta endüstri kaynaklı atıkların geri kazanım, geri dönüşüm ve bertaraf süreçleri dikkatle izlenmelidir. Bu amaçla etkin takip sistemleri oluşturulmalıdır.
Madde 3- Avrupa Birliği’nde sera gazı emisyonlarının net olarak sıfırlanması, yeni büyüme stratejilerinin temelinde yer alacaktır. Türkiye’de de bu süreçten etkilenecek olan stratejik sektörlere dönük çalışmalara başlanmalıdır.
Madde 4- Atık yönetimi stratejilerinin öncelikleri dikkate alındığında geri kazanım, geri dönüşüm büyük önem taşımaktadır. Bu alanda verilen lisans kriterleri zorlaştırılmalı; haksız rekabete yol açan uygulamaların önüne geçilmeli, atık endüstrisinde kurumsal kapasitesi güçlü firmalar desteklenmeli ve yatırımcılar için ortam cazip hale getirilmelidir.
Madde 5- Atık endüstrisinde faaliyet gösteren ve mevcut yasalara uymayan işletmeler kapatılmalı, atığın etkin yönetilmesi için tüm süreçlerde denetim ciddiyetle yapılmalıdır.