Madde 1- Tehlikeli maddeler içeren büyük kaza risklerinin kontörüne ilişkin direktif SEVESO’nun ortaya koyduğu gerekliliklerin uygulanması sağlanmalıdır.
Madde 2- Atık endüstrisinin en büyük sorunlarından biri olan tesis sigortasına ilişkin devletin ilgili bakanlıkları düzenlemelere gitmelidir.
Madde 3- Emisyon Ticaret Sistemi içinde atıkların değerlendirilmesinin olası kazanımları dikkate alınarak atık endüstrisinin güçlendirilmesi için çalışmalar başlatılmalıdır.
Madde 4- Sanayide oluşan ve doğaya bırakılan sahipsiz tehlikeli atıklar büyük çevresel sorunlara yol açmaktadır. Bunun engellenmesi için gerekli adımlar hızla atılmalı ve çevrenin korunması sağlanmalıdır.
Madde 5- Hedefler kâğıt üzerinde kalmamalı. Hedeflerin gereklilikleri hayata geçirilmelidir.
Madde 6- Güçlü bir ekonomi hedefi olan Türkiye’de atıklar çevresel bir sorun olmaktan çıkarılmalı; ham madde ve enerji olarak değerlendirilmelidir. Bunun sağlanması için başta T.C. Cumhurbaşkanlığı olmak üzere ilgili tüm bakanlıklar konunun içine dahil edilmelidir.
Madde 7- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde atık değerlendirme sektör meclisinin kurulması için çalışma başlatılmalı; T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının da bu alandaki potansiyel göz önünde bulundurularak bakanlıkların dikkati bu alana çekilmeli ve bu alanda yapılan çalışmalarda söz sahibi olmaları sağlanmalıdır.
Madde 8- Atıkların değerlendirilmesi sonucunda sanayi ve ekonomiye sağlanan girdiler dikkate alınarak tüm bakanlıklarda çevre yönetimi atık değerlendirme birimleri oluşturulmalıdır.
Madde 9- Atığın toplanması, değerlendirilmesi süreçlerinde sorunlar belirlenmeli ve çözüm için Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve ülke koşulları dikkate alınarak sorunlar öncelik sırasına göre ele alınmalı; çözüm metodolojileri bu temel ilkeyle oluşturulmalıdır.